Blokfluitkwintet Seldom Sene & Klaartje van Veldhoven (sopraan) - Muziek aan het hof van koning Henry VIII

Blokfluitkwintet Seldom Sene & Klaartje van Veldhoven (sopraan) - Muziek aan het hof van koning Henry VIII

Een greep uit het programma:

J. Dowland - Lachrimae Antiquae

W. Byrd - If women could be fair

H. Purcell - Fantasia upon one note


Delight in Musicke (Verlichting door muziek)

Reis met Seldom Sene mee naar het Engeland van de zestiende eeuw. Aan het hof van koning Hendrik VIII klonken de mooiste liederen. Sopraan Klaartje van Veldhoven, bekend door haar ontroerende en grensverleggende uitvoeringen van oude muziek, brengt deze liederen samen met Seldom Sene tot leven. De stem en de consortinstrumenten versmelten zo mooi samen dat er magie op het podium ontstaat. De donkerste teksten gaan over een ongelukkige liefde, de dood of mijmeren over morele zaken. Maar er is ook ruimte voor lichte en speelse madrigalen over de natuur en vreugdevolle aankondigingen van kerst. Tussen de liederen door speelt Seldom Sene virtuoze dansen en fantasieën. Daaronder klinkt een van de In Nomine's van Christopher Tye waar Seldom Sene haar naam aan ontleent.


Geluiden uit de pers over Delight in Musicke:

"De vijf dames van Seldom Sene doen hun naam eer aan: uit hun rijke instrumentarium distilleren ze een zelden gehoorde schoonheid, die je doet vergeten dat het hier om louter blokfluiten gaat." (Luister) "

"Variatie is [...] gezocht en gevonden in een afwisseling van vocaal en instrumentaal, homofoon en polyfoon, somber en opgewekt en allerlei contrasterende timbres. Zo krijgt dit boeket aan dansen en liederen uit de Engelse zestiende en zeventiende eeuw een bijzondere charme." (Klassieke Zaken)


Seldom Sene

Blokfluitkwintet Seldom Sene is niet meer weg te denken van de Nederlandse oude muziek-podia. In 2014 won Seldom Sene de eerste prijs bij het Internationaal Van Wassenaer Concours. Sindsdien wordt Seldom Sene alom geprezen om “de uitmuntende muzikale interpretatie en prachtige repertoirekeuze” (Frédéric De Roos) en geeft het ensemble concerten door heel Europa. Een van de laatste hoogtepunten was een tournee van elf concerten tijdens het Seizoen Oude Muziek in 2016. Cd-projecten als El aire se serena en J.S. Bach: Goldberg Variations leverden bij zowel de pers als het publiek lovende reactie op.


Klaartje van Veldhoven

De stem van Klaartje van Veldhoven lijkt gemaakt voor oude muziek, zo mooi past haar klank bij de muziek uit de renaissance en de barok. Kenners prijzen haar heldere stemgeluid. Al jong was ze te horen op de nationale en internationale concertpodia. Zo tourde ze door Europa met het European Union Baroque Orchestra, zong ze als soliste bij het Residentie Orkest, de Nieuwe Philharmonie Utrecht en Barokopera Amsterdam onder dirigenten als Ton Koopman, Sigiswald Kuijken en Johannes Leertouwer. Klaartje heeft een bijzondere band met het Engelse lied. In Engeland won ze de John Kerr Award for English Song tijdens een competitie waaraan verder alleen Engelse zangers deelnamen. In de Edesche Concertzaal combineert Klaartje van Veldhoven haar unieke stemgeluid met de warme blokfluitklanken van Seldom Sene.


Seldom Sene bestaat uit:

  • María Martínez Ayerza
  • Petri Arvo
  • Eva Gemeinhardt
  • Stephanie Brandt
  • Ruth Dyson

Youtube-tip

Beluister Seldom Sene en sopraan Klaartje van Veldhoven met een fragment uit het programma ‘Delight in Musicke’


William Byrd John Dowland Dowland Hendrik VIII Engeland oude muziek blokfluit blokfluitkwintet Seizoen '19-'20 Delight in Musicke
zaterdag 5 oktober 2019, 20:00 uur

Neem een kijkje aan het hof van de Engelse koning Hendrik VIII! Blokfluitkwintet Seldom Sene en sopraan Klaartje van Veldhoven brengen de muziek die daar gespeeld werd tot leven. Geniet van liederen die je doen wegdromen en van vrolijke dansmuziek van componisten als John Dowland, William Byrd en Henry Purcell. Muziektijdschrift Luister schrijft: "De vijf dames van Seldom Sene doen hun naam eer aan: uit hun rijke instrumentarium destilleren ze een zelden gehoorde schoonheid."

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 5 oktober 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer