Enno Voorhorst - Villa-Lobos, Barrios Mangoré, Moreno-Torroba

Enno Voorhorst - Villa-Lobos, Barrios Mangoré, Moreno-Torroba
Uitvoerenden: Enno Voorhorst

 

Enno Voorhorst - Villa-Lobos, Barrios Mangoré, Moreno-Torroba

Suite Castellana
Enno Voorhorst (gitaar)
  • I. Fandanguillo
  • II. Arada
  • III. Danza
In Torroba's Suite Castellana wemelt het van de Spaanse folklore. De 'Fandanguillo’ verwijst naar de traditionele dans, de fandango. Het tweede deel 'Arada' heeft een prachtige melodie, die zo weggelopen zou kunnen zijn uit de zarzuela, de typisch Spaanse opera. De fonkelende 'Danza' tot slot is het meest opzwepende stuk van de suite.
Prelude nr. 1
Enno Voorhorst (gitaar)
Heitor Villa-Lobos zou je de Braziliaanse Bartók kunnen noemen. Zijn muziek zit vol verwijzingen naar de natuur en de volksmuziek van zijn geboorteland Brazilië. Zo schildert de 'Eerste Prelude' de verzengende hitte van de Sertão, een woestijnachtig gebied in het noorden van Brazilië.
Etude nr. 8
Enno Voorhorst (gitaar)
Van oorsprong is de 'etude' een oefening waarin een bepaald speeltechnisch probleem centraal staat. Componisten als Chopin en Liszt verhieven hun piano-etudes tot adembenemende composities. Villa-Lobos deed hetzelfde met zijn 12 Estudos voor gitaarsolo. In dit stuk spelen arpeggio's (gebroken akkoorden) een grote rol.
Lettre à la Seine
Enno Voorhorst (gitaar)
Van de Franse componist Roland Dyens wordt gezegd dat hij de handen van een klassiek gitarist had en de geest van een jazzmuzikant. Dankzij het improvisatorische karakter klinken veel van Dyens stukken alsof ze ter plekke worden bedacht. Dyens schreef twintig zogenoemde Lettres. Dit zijn korte gitaarstukken, vergelijkbaar met etudes. Dankzij de suggestieve titels, stijgen deze stukken boven de 'oefening' uit.
Lettre à monsieur Messiaen
Enno Voorhorst (gitaar)
Met Lettre à Messiaen brengt Dyens een hommage aan de Franse componist Olivier Messiaen.
Thème Félin
Enno Voorhorst (gitaar)
Mabelita
Enno Voorhorst (gitaar)
Agustín Barrios Mangoré geldt nog altijd als een van de grootste gitaristen, die ook nog eens verdienstelijk componeerde. Het wonderlijke van zijn oeuvre is dat hij overal waar hij kwam een stukje muziek achterliet. Mabelita (Kleine Mabel) componeerde Barrios in Montevideo voor de dochter van een van zijn bewonderaars.
Gavôta al estilo Antiguo
Enno Voorhorst (gitaar)
Als basis voor veel van zijn stukken vond Barrios inspiratie in oude volksmuziek. Tevens zocht hij ook aansluiting bij de klassieke muziek, zoals in Gavôta al estilo antiguo (Gavotte in oude stijl), waarin hij aanhaakt bij de Barok.
Una Limosna por el Amor de Dios
Enno Voorhorst (gitaar)
Una limonsa por el Amor de Dios (Een aalmoes voor de liefde van God) is het laatste stuk dat Barrios voltooide.
Julia Florida
Enno Voorhorst (gitaar)
De barcarolle (een Venetians gondellied) Julia Florida schreef Barrios voor zijn leerlinge Julia Martinez. De toevoeging 'Florida' betekent zoveel als 'bloei' en kan verwijzen naar zowel Julia's muzikale groei, als haar ontwikkeling tot jongedame. Naar verluidt gingen Barrios' gevoelens verder dan alleen die van mentor en leraar.
Vals, op. 8, nr. 3
Enno Voorhorst (gitaar)
Barrios schreef vier walsen voor gitaar. Hierin deed Barrios hetzelfde als bijvoorbeeld Chopin in diens walsen voor piano. Ook dat is geen echte dansmuziek, maar ze wekken wel de suggestie van een wals.
PAUZE
Notte a Venezia
Enno Voorhorst (gitaar)
  • I. Tramonte Veneziano
  • II. Lullaby Veneziana
  • III. Aurore Veneziana
Nicola Paradiso's Notte a Venezia schildert een nacht in het sprookjesachtige Venetië. Het stuk begint met een sfeervolle zonsondergang, gevolgd door een slaapliedje. De nacht eindigt met een glorieuze zonsopgang.
Spiegel im Spiegel
Enno Voorhorst (gitaar)
De titel van het stuk komt uit het Duits en betekent letterlijk 'spiegel(s) in de spiegel'. Het Duitse woord Spiegel kan zowel op het enkelvoud als het meervoud slaan. De titel verwijst naar het oneindige beeld dat ontstaat wanneer je in twee tegenover elkaar opgestelde spiegels kijkt.
Koyunbaba, op. 19
Enno Voorhorst (gitaar)
  • I. Moderato
  • II. Mosso
  • III. Cantabile
  • IV. Presto
Met het stuk Koyunbaba van de Italiaanse componist Carlo Domeniconi richten we de blik naar het Oosten. Deze suite dankt zijn titel aan de vijftiende-eeuwse Turkse heilige Koyunbaba, afkomstig uit gelijknamige dorpje in het district Bodrum . Domeniconi verwerkte in het stuk naar eigen zeggen lokale volksmuziek en zelfs het landschap. In Koyunbabakomen het gebied en zijn bewoners tot leven terwijl je luistert.
zaterdag 30 november 2019, 20:00 uur

Verrassend, spannend en vooral toegankelijk is dit gitaarrecital van Enno Voorhorst. Deze bescheiden grootmeester van de gitaar is een specialist in de muziek van Spanje en Zuid-Amerika. Beleef de Spaanse folklore in Torroba’s Suite Castellana of strijk neer in het Brazilië van Heitor Villa-Lobos en het Paraguay van Agustín Barrios Mangoré. Maar Enno heeft nog meer noten op zijn zang. In 'Notte a Venezia' beleef je een sprookjesachtige Venetiaanse nacht. En met de muziek van Enno's favoriete componist Roland Dyens voert hij je mee naar Parijs. Met Enno Voorhorst beluister je de gitaar in al zijn veelzijdigheid!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 30 november 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer