Eleonore Pameijer (fluit) en Gerrit Christiaan de Gier (orgel) - Saint-Saëns, Guilmant, Widor

Eleonore Pameijer (fluit) en Gerrit Christiaan de Gier (orgel) - Saint-Saëns, Guilmant, Widor
Uitvoerenden: Gerrit Christiaan de Gier Eleonore Pameijer

 

Eleonore Pameijer (fluit) en Gerrit Christiaan de Gier (orgel) - Saint-Saëns, Guilmant, Widor

Invocation in E
Gerrit Christiaan de Gier (orgel) Eleonore Pameijer (fluit)
De combinatie van dwarsfluit en orgel kom je zelden tegen op het concertpodium. Met deze sfeervolle 'Invocation' laat Eleonore Pameijer haar dwarsfluit klinken als een extra register van het orgel. Sigfrid Karg-Elert schreef 'Invocation' oorspronkelijk voor orgelsolo als onderdeel van het stuk Sempre Semplice, op. 142. Door de melodie op dwarsfluit te spelen, krijgt het stuk meer diepte en reliëf.
Symphonischer Choral, op. 87, nr. 1 , 'Ach bleib mit deiner Gnade'
Gerrit Christiaan de Gier (orgel)
Met de titel 'Symphonischer Choral' wilde Karg-Elert vooral wijzen op de monumentale opbouw van het stuk. Daarin doet het niet onder voor de eveneens groots opgezette koraalfantasieën van Karg-Elerts generatiegenoot Max Reger. Karg-Elert volgt in die eerste Symphonische Choral de koraaltekst op de voet. De zes strofen krijgen muzikaal gestalte in zes variaties over de koraalmelodie.
Elegie
Gerrit Christiaan de Gier (orgel) Eleonore Pameijer (fluit)
Franz Lachner stamde uit een zeer muzikale familie. Ook zijn drie broers waren componist. Het bijzondere aan Lachners levensloop is dat hij bijna de hele negentiende eeuw aan zich zag voorbijtrekken. Hij kende Beethoven, maar ook Wagner. Het was vooral de muziek van zijn generatiegenoot Schubert die blijvende indruk maakte. Deze weemoedige 'Elegie' uit 1879 klinkt als een lang uitgesponnenlLied, zoals alleen Schubert die kon componeren.
Fantasie nr. 3, op. 157
Gerrit Christiaan de Gier (orgel)
Camille Saint-Saëns maakte zich onsterfelijk met zijn beroemde Derde Symfonie voor orgel en orkest. Als organist van de Parijse Madeleine-kerk schreef Saint-Saëns ook een aantal solostukken voor orgel. Net als die 'Orgelsymfonie' zit deze Derde Fantasie vol met koraal-achtige thema's. De vrije vorm van het stuk geeft de organist alle ruimte voor een kleurrijke vertolking.
Drie landelijke miniaturen, op. 24
Eleonore Pameijer (fluit)
Bernhard van den Sigtenhorst Meyer was van jongs af aan geboeid door exotische culturen. Zijn eerste reis in 1923 naar het toenmalig Nederlands-Indië maakte dan ook grote indruk. Drie jaar later componeerde Van den Sigtenhorst Meyer de 3 Landelijke Miniaturen. Daarin hoor je een duidelijk Oosterse inslag. De muziek kenmerkt zich door lang uitgesponnen lijnen en een vrije ritmiek zonder duidelijk waarneembare puls.
Trois Mouvements
Gerrit Christiaan de Gier (orgel) Eleonore Pameijer (fluit)
  • I. Andante
  • II. Allegro con grazia
  • III. Allegro vivace
De Trois Mouvements componeerde Jehan Alain oorspronkelijk voor fluit en piano. Jehan Alain was de broer van de beroemde organiste Marie-Claire Alain. Zij herschreef deze stukken in 1975 voor fluit en orgel. De eerste twee delen hebben een pastoraal karakter. Het laatste deel is een opzwepende dans. Qua stijl liggen de stukken in de lijn van componisten als Debussy en Messiaen.
PAUZE
Syrinx
Eleonore Pameijer (fluit)
Syrinx van Claude Debussy is misschien wel het beroemdste stuk voor fluit solo. Debussy componeerde het in 1913 als toneelmuziek bij het stuk Psyché van Gabriel Mourey. Hoewel dertien jaar eerder gecomponeerd dan de Drie Landelijke Miniaturen van Van den Sigtenhorst Meyer gaat Debussy muzikaal veel verder. Debussy schreef Syrinx oorspronkelijk zonder maatstrepen of ademtekens. Daarmee wilde Debussy zoveel mogelijk vrijheid aan de solist geven. Later werden deze alsnog door fluitist Marcel Moyse toegevoegd.
Scherzo Symphonique, op. 55, nr. 2
Gerrit Christiaan de Gier (orgel)
Net als het stuk van Karg-Elert heeft ook Guilmants Scherzo Symphonique symfonische proporties. Guilmant goot het stuk in de vorm van een rondo met twee afwisselende triogedeeltes. In het virtuoze slot keert de hoofdmelodie nog een keer terug.
Suite, op. 34
Gerrit Christiaan de Gier (orgel) Eleonore Pameijer (fluit)
  • I. Moderato
  • II. Scherzo. Allegro vivace
  • III. Romanze. Andantino
  • IV. Finale. Vivace
Charles-Marie Widor maakte zich onsterfelijk met zijn tien orgelsymfonieën. Veel van zijn andere muziek raakte jammer genoeg een beetje op de achtergrond. Widors Suite, op. 34 vormt hierop gelukkig een uitzondering en klinkt regelmatig op de kamermuziekpodia. In het eerste deel uit Widor zijn liefde voor de muziek van Bach. Het daarop volgende vederlichte 'Scherzo' doet denken aan de sprookjesachtige scherzo's van Mendelssohn. In de serene 'Romance' horen we Widor van zijn meest zangerige kant. In de 'Finale' voert Widor de muzikale spanning steeds verder met stralende climax tot besluit.
vrijdag 31 januari 2020, 20:00 uur

Dwarsfluit en orgel vormen een bijzonder mooie combinatie. Logisch, want een orgel bestaat uit blaaspijpen, fluiten dus. De Nederlandse sterfluitiste Eleonore Pameijer en organist Gerrit Christiaan de Gier spelen vrijdagavond de mooiste muziek van Widor, Saint-Saëns en Guilmant. Je kunt zomaar gaan denken dat je in Frankrijk bent.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 31 januari 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer